De auteurs van Storylistening

Dit boek schrijven was voor ons een mooie reis die we samen hebben gemaakt en die een kleine twee jaar heeft geduurd. Samen kennen we de praktijk van binnen en van buiten. Hier lees je onze verhalen. Op onze eigen websites vind je er nog meer én lees je wat we verder nog voor je kunnen betekenen.

De auteurs van Storylistening

Het verhaal van Annet

Na de plotselinge dood van een fantastische vriendin en samenwerkingspartner besloten mijn man en ik dat het tijd werd om mijn droom te realiseren. Zo kwam het dat wij als gezin in 2004 een sabbatical van een jaar doorbrachten in de VS. Een bijzonder jaar, dat ons veel heeft gebracht. Toen ik terugkwam en nadacht over hoe ik zakelijk verder wilde, zei een collega tegen me: ‘Fijn dat je er weer bent, want ik heb je verhalen zo gemist.’ Die opmerking liet me niet los. Ik wist van mezelf dat ik mijn hele leven al een ‘verhalenvreter’ was, maar ik was me er niet van bewust dat ik verhalen ook inzette in mijn werk als trainer en procesbegeleider.
Dat moment zette me aan het denken en ik ging verhalen bewust en gericht inzetten. Ik was verrast over het effect: mensen begrepen dankzij mijn verhalen sneller waar ik heen wilde, de klik kwam sneller tot stand, kwartjes vielen en emoties kwamen los; mensen lieten hun afwachtende houding varen, kwamen in beweging en voelden zich steviger verbonden. Ik begreep dat verhalen goud waard zijn in organisaties. Maar ik wist nog niet waaróm verhalen werkten.
Dus verdiepte ik me in de literatuur en zocht ik contact met experts in het buitenland. Ik kreeg grip op de theorie en bouwde die ook verder uit. Mijn achtergrond in communicatie en organisatiekunde bleek een geweldige basis voor werken met verhalen in verandering, communicatie en leiderschap. Zo ontstonden Storytelling Handboek (2008), Storypower (2013), Eerlijk verhaal… (2018) en nu dus Storylistening. Business storytelling groeide als vak onder mijn handen en zoals Indra het in hoofdstuk 11 zo mooi formuleert: het heeft me een gelukkiger mens en een gelukkigere professional gemaakt.

Wat kunnen we voor je betekenen?

Lees hier het verhaal van TheStoryConnection
Lees het verhaal

Procesbegeleiding
TheStoryConnection helpt je als procesbegeleider om verhalen in te zetten in verandering, communicatie en leiderschap. We helpen je bijvoorbeeld om visieverhalen te ontwikkelen én te laten werken in je organisatie; we

Ook werken we als speechschrijver voor leiders en bestuurders die het lef hebben hun persoonlijke verhalen te vertellen. Kijk hier voor alle mogelijkheden: Lees meer

Gecertificeerde opleiding en trainingen
Bovendien geven we trainingen storytelling en storylistening en verzorgen we de enige opleiding tot (gecertificeerd) StoryPractitioner. Hier vind je informatie over onze trainingen en de gecertificeerde opleiding: Lees meer

Het verhaal van Simone

Al jong werkte ik elke zomer in het bollenbedrijf van mijn vader. Machines stonden in de schuur te stampen en scholieren pelden er hun vingers blauw. ‘Alles onder controle,’ zei mijn vader altijd. Tot hij op een dag een hartaanval kreeg en in het ziekenhuis belandde. Crisis! En niemand wist wat er precies moest gebeuren. Alle kennis zat in mijn vaders hoofd. We losten het op, maar het zette me ook flink aan het denken over het belang van goede communicatie.

Ik studeerde Letteren, specialiseerde me in communicatie en werkte bij verschillende organisaties als hoofdredacteur en communicatieadviseur. Door vele gesprekken met medewerkers leerde ik wat er op de werkvloer speelt. Voor medewerkers is het lang niet altijd duidelijk wat het management wil – en andersom. Dat had ik in mijn vaders bedrijf zelf ook meegemaakt. Maar één directeur sprong er met zijn manier van communiceren uit. Om veranderingen in de organisatie uit te leggen, zette hij – naast feiten en cijfers – ook persoonlijke verhalen in. Bijvoorbeeld om een visie of kernwaarden te illustreren. Deze verhalen werden heel goed gewaardeerd. Ze maakten medewerkers echt duidelijk wat hij van ze verwachtte.

Daar begon mijn fascinatie voor het werken met verhalen in organisaties. Niet alleen met die van managers, maar ook met verhalen van medewerkers. Als je goed naar ze luistert, levert dat bovendien een schat aan managementinformatie op. In mijn werk ben ik veel bezig geweest om die te ontsluiten. Business storytelling is hiervoor de meest effectieve manier. Steeds zag ik dat echte en persoonlijke verhalen inzicht geven en mensen raken en verbinden. Met elkaar en met zichzelf. Dat ze organisaties verder brengen en de communicatie verbeteren, geeft bovendien veel voldoening. Dat alles maakt verhalen tot successtories.

Wil je graag met verhalen aan de slag in je organisatie?

Dan help ik je graag verder met:

  • Interimopdrachten op gebied van communicatie en verandering
  • In-company trainingen of workshops voor teams of leidinggevenden
  • Visie- en veranderverhalen bij organisatieveranderingen
  • Communicatieadvies op basis van storylistening die de verhalen uit jouw organisatie verder brengen

Meer verhalen, tips en informatie over storylistening en storytelling vind je op Successtories.nl. En mail gerust jouw verhaal.

Hun verhalen vind je in Storylistening

In Storylistening vertellen verschillende storypractitioners hun verhaal. Dit zijn ze:

Annelies Kruse (Hoofdstuk 4: Verhalen verzamelen in De Fabriek)

Annelies Kruse is zelfstandig adviseur verandercommunicatie en tekstschrijver voor overheden en commerciële organisaties. Met business storytelling verbindt ze de boven- en onderstroom van organisaties. Haar speciale aandacht voor taal en tekst is hierbij een belangrijke succesfactor. 
vocabulaire@hetnet.nl

Udo Holtappels (Hoofdstuk 6: Een visieverhaal ontwikkelen met ORO)

Udo Holtappels studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij Groep5700, zijn bedrijf in strategische communicatie, is Udo communicatieadviseur met specialisatie storytelling en creativiteit.
www.groep5700.nl

Foto: Dave Vermeulen

Marjanne Bontje (Hoofdstuk 8: Medewerkers meekrijgen dankzij peerstories)

Marjanne Bontje is werkzaam bij de GGD Hollands Midden als beleidsmedewerker jeugd. Ze is pedogoog en actief in de preventieve jeugdgezondheidszorg. Binnen de academische werkplaats SAMEN in noordelijk Zuid-Holland was ze projectleider en mede-ontwikkelaar van de GIZ-methodiek.

Foto: Martin de Bouter

Camille van de Sande (Hoofdstuk 9: Betekenis geven aan de missie van Rabo)

Camille van der Sande vervulde zijn hele werkzame leven marketing- en corporate communicatierollen, zoals Deloitte, AEGON, DLL en sinds 2010 bij Rabobank. Bij deze bank, een missiegedreven organisatie, zet hij authentieke storytelling in als effectief instrument om een abstracte missie concreet en persoonlijk te maken.

Anne Hofstede (Hoofdstuk 10: De buitenwereld binnenhalen in Amsterdam)

Anne Hofstede is communicatieadviseur bij de gemeente Amsterdam en gespecialiseerd in storylistening. Ze coacht ‘gewone’ Amsterdammers zonder spreekervaring om op gemeentelijke bijeenkomsten hun persoonlijke verhaal te vertellen. Praktijkervaringen op http://www.annehofstede.blogspot.nl

Foto: Blink fotografie

Indra Heerkens (Hoofdstuk 11: Verhalen uit Afrika in de social mediastrategie van Stichting DOEN)

Indra Heerkens is storypractitioner en communicatiestrateeg en werkt sinds 2019 bij de IKEA Foundation. Daarvoor werkte ze 13,5 jaar bij Stichting DOEN. Vanuit haar eenmansszaak imyourstory schrijft ze ook in opdracht ‘woortretten’: persoonlijke verhalen in de vorm van gezichten. www.woortret.nl

Begin hier met lezen

Download hier gratis een aantal pagina’s van het boek Storylistening.

7 + 10 =

Bestel direct het complete boek